Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, Αντιπροσωπεία της «Δύναμης Πολιτών» Νέστου, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα. Ο Υπουργός μίλησε για όλα τα ζητήματα περιβαλλοντικής σημασίας, για τα οποία ενημερώθηκε κατά την περιοδεία του σε Καβάλα και Δράμα και άκουσε τους προβληματισμούς αντιπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Η «Δύναμη Πολιτών» τον ενημέρωσε για τα πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου Νέστου. Αναλυτικά ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τον προβληματισμό της «Δύναμης Πολιτών» για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) και την πιθανολογούμενη εγκατάσταση εργοστασίου στο Δήμο, ενημερώθηκε επίσης για το τεράστιο πρόβλημα των κουνουπιών και άκουσε τις προτάσεις μας και τέλος έγινε γνώστης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λιμνοθάλασσες της Βάσοβας καθώς και το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών μας.

 

Ο Υπουργός απάντησε όσον αφορά τον ΠΕ.Σ.Δ.Α. ότι τελειώνει, γιατί εντός των ημερών ανακοινώνει τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.), ο οποίος θα θέτει την προτεραιότητα της ανακύκλωσης, μείωσης και κομποστοποίησης, βάζοντας στόχο σε ένα χρόνο από σήμερα να μειωθεί το απόρριμμα κα τα 60-70%. Αυτό βέβαια θα σημάνει συναγερμό στους Δήμους οι οποίοι θα καταστούν υπεύθυνοι για τη διαχείριση αυτή και περιμένει προτάσεις από τους δήμους για το μοντέλο που προτείνει ο καθείς.

 

Για τα κουνούπια είπε πως θα συμπράξει με όλους τους συνυπεύθυνους (Περιφέρεια και Δήμους) και λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που θα γίνουν από κάθε εμπλεκόμενο φορέα, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί όσο σφαιρικότερα γίνεται.

 

Όσον αφορά στο πρόβλημα των λιμνοθαλασσών ανέφερε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε μέχρι κεραίας τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για να γίνουν έργα αποκατάστασής  και ανάδειξή τους.